raster

RASTER

Το σημείο εκκίνησης και τερματισμού


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός εντύπου είναι η αναλύση των εικόνων του στην ψηφιακή αλλά και στην εκτυπωμένη μορφή. Όπως στην ψηφιακή μορφή έχει καθιερωθεί ο όρος pixel, στην εκτυπωμένη χρησιμοποιούμε τους όρους ράστερ, κουκίδα ή dot. Κάθε pixel αντιστοιχεί σε ένα προβαλλόμενο εικονοστοιχείο, ενώ κάθε raster σε μία εκτυπωμένη κουκίδα.

Πιο αναλυτικά, τα raster είναι οι κουκίδες που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση για να αποδοθούν οι διαφορετικοί χρωματικοί τόνοι. Όλες οι κουκίδες σε ένα πλέγμα ράστερ έχουν κοινό νοητό κεντρο, ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και συμμετρική διάταξη. Η οπτική εντύπωση της εικόνας δημιουργείται από τα μικρά σύνολα των raster, τα οποία ανάλογα το μεγεθός τους μπορεί να είναι πυκνά ή αραιά. Αυτό συμβαίνει λόγο της αδυναμίας του ανθρώπινου ματιού να διακρίνει τις κουκκίδες από κάποια απόσταση, με αποτέλεσμα να διακρίνει μόνο την τονική απεικόνιση που αυτές δημιουργούν.

Υπάρχουν δύο είδη raster, τα ΑΜ και τα FM. Τα ΑΜ, που η ονομασία τους βγαίνει απο τα αρχικά του Amplitude Modulation (Διαμόρφωση κατά πλάτος), είναι κουκίδες σε σειρές, με σταθερή απόσταση μεταξύ τους αλλά αυξομείωση των διαμέτρων τους. Αντίστοιχα, τα  FM, από τα αρχικά του Frequency Modulation (διαμόρφωση κατά συχνότητα), είναι κουκίδες σε τυχαία θέση, με διαφορετικές αποστάσεις ανάμεσα τους, ανάλογα με το πόσο σκούρα ή φωτεινά είναι τα σημεία της εικόνας μας και σταθερή διάσταση.

Το ράστερ μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα. Το πιο γνωστό ράστερ είναι το στρογγυλό, όμως υπάρχει και το ελλειπτικό και το τετράγωνο ράστερ. Tα σχήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μουαρέ, ένα σφάλμα που δημιουργείται όταν τα ράστερ των χρωμάτων δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά το ένα πάνω από το άλλο κατά τη διαδικασία του μοντάζ.